Başkent Üniversitesi Gözetimli Çevrimiçi Sınav Uygulama Esasları

Rektörlük Makamının 12.11.2020 tarih ve 91694447-104.99/32627 sayılı yazı ile dersin öğretim elemanı, dersin sınav türüne ve süresine bağlı olarak öğrencilerden kamera açılmasını talep edebilecektir. Bu tüm sınav türleri için geçerli değildir. Bu kapsamda kamera açılması istenen sınavlarda aşağıdaki hususlara tüm öğrencilerimizin uyması zorunludur:

1. Öğrenciler sınav başlangıcında kameraya yüzünüzü dönerek öğrenci kimliğini kameraya 5 saniye sürede,  net ve okunabilir yakınlıkta gösterecektir. Öğrenci kimliği olmayanların sınavı geçersiz sayılacaktır.
  2. Sınav başlamadan 15 dakika önce öğrenciler sınav yapılacak çevrimiçi ortama giriş yapacaklar, kimlik kontrolü sonrasında sınav kuralları hatırlatılacak ve öğrencilerin görüntü açıları kontrol edilecektir.
  3. Sınavlar sadece duyurulan süre kadar süreceğinden öğrencilerin sınavın tam başlangıç saatinde sınava başlamaları önemlidir. Sınava geç giren öğrenciye ek süre verilmeyecektir.
  4. Sınav süresince sınav masası / alanı terkedilmeyecek, öğrencilerin kulaklık kullanmalarına, kendi aralarında konuşmasına, yazışmasına ve/veya harici cep telefonları ile görüntü almasına müsaade edilmeyecektir.
  5. Çevrimiçi sınav oturumdan düşen öğrencilerin en kısa sürede sınav oturumuna tekrar bağlanması gereklidir. Her ne sebeple olursa olsun oturuma dönemeyen öğrencinin sınavı geçersiz sayılacaktır.
  6. Gözetimli çevrimiçi sınav ortamı sınav güvenliği açısından daha sonra gerek duyulursa incelenmek üzere öğretim eleman/gözetmen tarafından kaydedilecektir. Görüntü kayıtları hiçbir kişi ya da kurum ile paylaşılmayacaktır, dönem sonunda notların açıklanmasından sonra ve itiraz süreci sonunda silinecektir.
  7. Öğrenciler sınavda kullanılacak platformlarda oturum açarak gerekli kontrolleri yapmakla yükümlüdür. Sınav esnasında sorun yaşayan öğrencilere geçerli bir mazeret olmaksızın (sağlık raporu, teknik aksaklık yaşandığını gösterir belgeler, ekran görüntüsü, video vs.) telafi sınav hakkı verilmeyecektir.

Matematiksel İstatistik ve Genel Matematik sınavlarındaki özel talimatları okumak için tıklayınız.